Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

gota

1 1 f. [LC] Petita quantitat d'un líquid que cau formant una massa esfèrica o esferoidal. Gotes de pluja. Les gotes de suor li queien cara avall. Assemblar-se com dues gotes d'aigua. Una gota de sang. Vessar la sang fins a l'última gota. Vessar un líquid gota a gota.
1 2 [LC] caure a algú la gota del nas Rajar-li mucositat.
1 3 [LC] [ME] caure gotes Ploure a gotes molt disseminades.
1 4 [LC] ésser la gota que fa vessar el vas Un greuge, una molèstia, etc., ésser el que fa que hom no pugui endurar més una cosa.
1 5 [LC] no restar una gota de sang a les venes Expressió amb què es pondera l'espant o el terror d'una persona.
2 m. [MD] gota a gota Sistema d'administració, mesurada i lenta, d'un líquid medicinal, bé en el recte, bé dins un vas sanguini.
3 f. pl. [MD] Forma farmacèutica en què es presenten alguns medicaments líquids per tal de facilitar-ne la dosificació mitjançant el comptagotes. Li han receptat unes gotes.
4 f. [LC] Petita porció d'un líquid. Com vols que li hagi fet mal, una gota de vi que ha pres?
5 1 f. [AQ] Element decoratiu de l'entaulament dòric en forma de petit prisma trapezial, situat sota un llistó que es troba sota el tríglif.
5 2 f. [HIG] En heràld., moble en forma de llàgrima o gota.
6 f. [ME] gota freda Depressió atmosfèrica freda en altura les característiques de la qual s'originen en la circulació de la troposfera mitjana o alta i que en superfície no es correspon amb una zona depressionària.
7 1 f. [MD] Malaltia caracteritzada per crisis inflamatòries molt doloroses de les parts fibroses i lligamentoses de les articulacions, en què es formen dipòsits de cristalls d'àcid úric.
7 2 [MD] gota serena Amaurosi.
7 3 [MD] gota ciàtica Ciàtica.
8 adv. [LC] Gens. No hi veig gota. No té gota de paciència.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions